Parohia Sfântul Ioan Botezătorul - Olbia 

​​​​​​​

Preot Paroh Marian Găină

My Image

Cinstirea Sfântului Stelian, Ocrotitorul Copiilor in Parohia Ortodoxa "Sfântul Ioan Botezatorul-Olbia"​​​​​​​

My ImageArsenie Boca, părinte ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român s-a născut la 29 septembrie 1910 la Vața de Sus, în Hunedoara. A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care l-a terminat ca șef de promoție, în 1929. În același an, Zian Boca, după numele de mirean, se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. Primește, la recomandarea profesorului Nicolae Popovici, o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan, pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, audiază cursuri la Facultatea de Medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic, de la Facultatea de Teologie din București. Fascinat de lucrarea „Scara dumnezeiescului urcuș”, scrisă de Sfântul Ioan Scărarul, o traduce în limba română în doar cinci luni. Remarcându-i talentul artistic, profesorul Costin Petrescu i-a încredințat pictarea scenei care îl reprezintă pe Mihai Viteazul, de la Ateneul Român.

Trimis de chiriarhul său, Nicolae Bălan, călătorește la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei. Aici are parte de o experiență duhovnicească formatoare pentru viața de călugăr, pentru care optase încă din anii studenției de la Sibiu.

În 1935, ca absolvent al Academiei Teologice, a fost hirotesit citeț și ipodiacon. Pe 11 septembrie 1936 este hirotonit diacon celibatar de către mitropolitul Nicolae Bălan.  În anul 1939 petrece trei luni la Schitul Românesc Prodromu de la Muntele Athos, apoi este închinoviat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din județul Brașov. În Vinerea Izvorului Tămăduirii din anul 1940 este tuns în monahism. În 1942 este ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mânăstirii Brâncoveanu pe care o renovează, schimbând înfățișarea locurilor.

Din 1940, declanșează la Mănăstirea de Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit „mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta”. Devine renumit ca mare duhovnic, iar părintele Cleopa încearcă să ia legătura cu el prin scrisori interceptate și confiscate de Securitate. În iarna anului 1944, profesorul Nichifor Crainic verifică la Sâmbăta de Sus traducerea starețului Arsenie Boca și a lui Serafim Popescu din Filocalie. La publicarea în comunism a primelor patru volume din Filocalie, numele lui Arsenie Boca nu mai este menționat. Fiind prigonit de Securitate, nu este amintit nici în Istoria Bisericii Ortodoxe Române de pr. dr. Mircea Păcurariu.

După ocuparea țării de către armata sovietică, Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcei pe 17 iulie 1945, dus la București și eliberat pe 30 iulie 1945 - pentru că nu i-a fost găsită nicio vină. Apoi a fost arestat în 14 mai 1948, pentru vina a-i fi ajutat creștinește cu hrană pe luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului. Atât pentru aceste bănuieli, cât și din cauza notorietății sale printre credincioșii creștini, este schingiuit o lună și jumătate, silit să dea repetate declarații, fiind apoi eliberat.

Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sâmbăta la Mănăstirea Prislop, în noiembrie 1948. Acolo devine stareț, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, cu întreruperi în perioadele de arestare și anchetare. În 1959, comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca, deja martirizat prin închisori și la Canal și i-au interzis activitatea preoțească până la moartea ce a survenit după torturarea sa de Securitate. Fiind înainte văzător cu duhul, el lasă mărturie a supliciului din care i s-a tras moartea, pictând la Biserica din Drăgănescu scena supliciilor Sfântului Ștefan cel Nou, pomenit pe 28 noiembrie – data morții Părintelui Arsenie.

Astăzi, mormântul părintelui Arsenie de la Mănăstirea Prislop constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

My Image

Ieromonahul Arsenie Boca 
Trecut la Domnul 28 Noiembrie 1989 

My Image

24 DECEMBRIE

Sfânta Sărbatoare a Nașterii Domnului

SEMNAREA ACTULUI DE CONCESIUNE A TERENULUI PENTRU CONSTRUIREA BISERICII ORTODOXE DIN OLBIA 

My Image


După un an de așteptare, cu ajutorul lui Dumnezeu și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, joi 28.01.2021 la Primăria din Olbia s-a semnat actul de concesiune a unui teren de 3000 m.p., între Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Ioan Botezătorul" și Primăria Olbia.

 

Terenul a fost concesionat pe o perioada de 99 ani având ca obligație achitarea sumei de 11.200 euro în rate anuale de 113,13 pe toata durata contractului de concesiune.

 

Aceasta mare împlinire da posibilitatea tuturor Romanilor din Insula Sardegnia și nu numai să devină ctitori pentru eternitate, ctitori la prima Sfântă Biserica Ortodoxă din mijlocul Marii Mediterane.

 

Cu acest moment istoric punem început bun, unei noi etape în care creștinii trebuie să dea dovadă de unitate și dăruire.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

SI TU POTI CONTRIBUI LA RIDICAREA  BISERICII ORTODOXE DIN OLBIA 


​​​​​​​PENTRU DONATII FOLOSITI DATELE DE MAI JOS


BENEFICIAR : PARROCHIA ORTODOSSA ROMENA SAN GIOVANNI BATTISTA 

IBAN: IT11 E030 6909 6061 0000 0173 673

COD BIC/SWIFT: BCITITMM


“Cine are o limbă are o credință. Cine are o credință, are o biserică. Cine are o biserică, are o țară.”
Grigore Vieru
Cu ajutorul bunului Dumnezeu și al oamenilor de suflet ai Bisericii Sfântul  Ioan Botezatorul -Olbia ,misiunea noastră a reușit să dobandeasca de la Primaria Olbia, in anul 2020, un teren ,in concesiune pe 99 ani, pe care vom construi prima  Biserica Ortodoxa in stil Maramuresean, pilon de bază al comunității românești din Sardegnia.
Proiectul de construcție se află în curs de desfășurare. Rapiditatea cu care se va ridica biserica depinde însă de implicarea dumneavoastră, prin susținerea financiară și morală.
Tuturor celor care se vor implica cu trup și suflet împlinirii acestei inițiative, le mulțumim și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească însutit bunătatea, grija și devotamentul cu care vor sprijini finalizarea noii biserici.
Aveți acum posibilitatea de a va număra printre ctitorii Bisericii Ortodoxe Romane Sfântul Ioan Botezatorul. Din suflet, pentru suflet, să ridicăm împreună un locaș de împlinire duhovnicească pentru toți creștinii ortodocși de astăzi și din generațiile ce vor urma.


Cum puteți sprijini construcția Bisericii Ortodoxe Române “Sfântul Ioan Botezatorul"?


-După posibilități, oferiți o donație lunară sau anuală pentru a porni construcția bisericii!

-Oferiți timpul și expertiza dumneavoastră pentru a contribui la reducerea costurilor de construcție.

-Alăturați-vă comunității ca membru permanent pentru a sprijini biserica și pentru a fi informați despre activitățile desfășurate în parohia noastră.

-Răspândiți vestea cea bună! Discutați cu prietenii dumneavoastră despre proiectul de construcție și despre donațiile de timp, talent, sau financiare.

CONSTRUCTIA BISERICII

My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image
My Image

Cu Binecuvântarea Tatălui Ceresc, prindem contur, de această dată în format electronic. 
• Dar cu ajutorul tuturor vom da startul lucrărilor la Noua și Prima Biserică Ortodoxă din Insula Sardegnia. 
• Dăruind vei dobândi.

My Image

1 DECEMBRIE 

Ziua Naționala a României


My Image